Papilio | Seksuologie
16532
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16532,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Seksuologische hulpverlening

Een seksuoloog is een hulpverlener waar koppels of individuen naartoe gaan die zorgen of vragen hebben rond hun seksualiteit.

Zowel volwassenen als adolescenten kunnen langs gaan bij een seksuoloog.

Even een greep uit het aanbod waarmee mensen langs kunnen komen:

 

Mijn partner en ik hebben een niet evenveel zin in seks en dit is vervelend voor ons.
Teveel of te weinig zin zijn relatieve begrippen; daarom spreken van een verschil in verlangen naar seks.

 

Tijdens het vrijen heb ik moeite om een erectie te krijgen of te behouden.

 

Ik merk dat ik fysiek niet of weinig opgewonden wordt. Daardoor is mijn vagina niet vochtig genoeg (gebrek aan lubricatie). Dit wil niet zeggen dat je je niet opgewonden kan voelen.

 

Ik kom te snel, te traag of helemaal niet klaar.
Zorgen rond het orgasme kunnen zich tonen in verschillende vormen: premature ejaculatie, uitgesteld orgasme of uitblijvend orgasme (anorgasmie).

 

Tijdens het vrijen ervaar ik pijn.
Dit wordt in de seksuologie dyspareünie genoemd.

 

Mijn vagina lijkt sterk opgespannen en dit staat penetratie in de weg.
Bij sommige vrouwen is penetratie met de penis onmogelijk, bij sommigen is een vinger of een tampon zelfs onmogelijk. We spreken bij deze moeilijkheden van vaginisme.

 

Ik verlang naar een seksualiteitsbeleving die volgens mij afwijkt van ‘normale’ seks of die me vreemd lijkt. Is dit normaal? Hoe maak ik dit duidelijk aan mijn partner?

 

Mijn (chronische) ziekte of letsel maakt het voor mij en mijn partner moeilijk om nog te komen tot een bevredigende seksualiteit.
Lichamelijke aandoeningen kunnen de beleving van seksualiteit en het functioneren van de seksuele respons enorm verstoren.

Ik voel me aangetrokken tot personen van hetzelfde geslacht en maak me hier zorgen over.
Hoewel homo- en biseksualiteit meer en meer aanvaard is in onze samenleving, is het voor veel holebi’s moeilijk om hier mee om te gaan en dit naar de familie en vrienden naar buiten te brengen.

 

Ik zit met zorgen rond mijn seksuele identiteit. Ben ik een man of een vrouw? Of misschien iets tussenin?

 

In een eerste gesprek wordt er steeds eerst kennisgemaakt en kort stilgestaan bij de zorgen waarvoor je langskomt. Een goede kennismaking en doelenbepaling is essentieel in therapie. In de volgende sessies wordt bekeken waar je naar toe wilt en wordt de natuur van de zorgen meer uitgediept om een beter beeld te krijgen van de reden waarvoor je langs komt.

Belangrijk om te weten is dat we tijdens de sessies niet enkel stilstaan bij het het strikt seksuele, maar dat ook je partnerrelatie een onderwerp kan zijn.

Therapie kan beëindigd worden wanneer je ervaart dat de doelen die je vooropgesteld had bereikt zijn. Dit gebeurt idealiter in gezamenlijk overleg met de therapeut. Soms is therapie ook niet wat je ervan verwacht had; ook dan kan een doorverwijzing of beëindiging aan de orde zijn.

Bij wie kan je daarvoor terecht:

DSC01120

+32 494 72 20 83

LOUIS WAUTERS

Seksuoloog